Rouwen en Vieren met Mirjam Schulpen – Podcast interview

Mijn passie voor rouw

“Mirjam gave a lot of space and warmth to get in touch with the pain that I was scared to get in touch with. She was very honest with her own struggles with grief.  I felt connected and safe throughout the entire workshop.”

Als we rouwen, is dat omdat we liefhebben. Rouw is een deur naar onze liefde en vitaliteit, naar het leven zelf. Mensen begeleiden met hun rouw, individueel en in groepen, is sinds ruim 20 jaar één van mijn passies.

Rouw komt niet alleen nadat er dierbaar iemand overlijdt. Kleine en grote verliezen gebeuren ook in het dagelijks leven. Ik heb geleerd om allerlei soorten rouw te herkennen en verwelkomen, inclusief de minder voor de hand liggende, zoals rouw om onvervulde behoeften uit mijn jeugd, of om de afstand die ik voel naar een familielid of vriend, mijn rouw over de toestand in de wereld en over de delen in mijzelf waar ik me voor schaam. Ik heb geleerd om aanwezig te zijn met mijn rouw, zonder vooraf te weten wat zich gaat ontvouwen.

In deze tijd van de corona-pandemie zijn voortdurende onzekerheid en rouw extra aanwezig. Ik ken veel mensen die rouw en pijn ervaren door wat er nu gebeurt in de wereld. Voor mij persoonlijk is het niet kunnen zien en omhelzen van anderen een pijnlijk verlies dat ik dagelijks rouw.

Samen rouwen kan voelen als het schoonwassen van je systeem. Onze rouw wil graag met liefdevolle aandacht ontvangen worden. Het is gebaat bij compassievolle erkenning. Als ik bij het delen van mijn pijn deel vergezeld wordt, dan kan dat een helende, transformerende ervaring zijn. Zo anders dan wanneer ik er alleen mee blijf.

Rouwen verlicht onze last, want het ontlaadt spanning in ons lichaam.  Het is een krachtige vaardigheid en een beoefening die verloren is gegaan in onze moderne maatschappij. Daarom begeleid ik graag  rouwcirkels en andere compassievolle groepen voor rouw.

Jarenlang wist ik niet hoe ik kon omgaan met mijn rouw, terwijl verlies en verandering veelvuldig op mijn pad kwamen. Ik had simpelweg nooit geleerd hoe ik dat kon doen. Ik probeerde het te vermijden en te ontkennen en mezelf te pushen om door te gaan en ‘normaal’ te functioneren’. Wat ik nu weet is dat dit mijn rouw niet doet verdwijnen. Ik kan zelfs vastlopen als ik mijn rouw niet toelaat: door mijn rouw te blokkeren , blokkeer ik mijn vreugde, vrijheid en creativiteit.

Zelf leer ik nog steeds bij over hoe ik kan omgaan met mijn meervoudig verlies.

Een droom van mij is dat rouwen meer welkom en ‘gewoon’ wordt, thuis en ook op het werk. Dat we leren hoe we onszelf en de mensen om ons heen kunnen steunen, zodat rouwen ons dichterbij elkaar brengt en we er niet alleen mee zijn.

Ik geef regelmatig workshops over rouw en rouwcirkels (in het Engels, Spaans en Nederlands). Ook geef ik rouwsessies aan families, stellen, vriendengroepen en individuele mensen in de rouw.