Rouwen en Vieren met Mirjam Schulpen – Podcast interview

Mijn passie voor rouw

“Mirjam gave a lot of space and warmth to get in touch with the pain that I was scared to get in touch with. She was very honest with her own struggles with grief.  I felt connected and safe throughout the entire workshop.”

Als we rouwen, is dat omdat we liefhebben. Rouw is een poort naar onze liefde en vitaliteit, naar het leven zelf. Rouwen en vieren zijn dan ook innig met elkaar verbonden. Mensen begeleiden met hun rouw, individueel en in groepen, is sinds 25 jaar één van mijn passies.

Rouw komt niet alleen nadat er dierbaar iemand overlijdt. Kleine en grote verliezen gebeuren ook in het dagelijks leven. Ik heb geleerd om allerlei soorten rouw te herkennen en verwelkomen, inclusief de minder voor de hand liggende, zoals rouw om onvervulde behoeften uit mijn jeugd, of om de afstand die ik voel naar een familielid of vriend, mijn rouw over de toestand in de wereld en over de delen in mijzelf waar ik me voor schaam. Ik heb geleerd om aanwezig te zijn met mijn rouw, zonder vooraf te weten wat zich gaat ontvouwen.

Rouwen met iemand waar je je veilig bij weet kan voelen als het schoonwassen van je systeem. Onze rouw wil graag met liefdevolle aandacht ontvangen worden. Het is gebaat bij compassievolle erkenning. Als je bij het delen van je pijn deel vergezeld wordt, dan kan dat een helende, transformerende ervaring zijn. Zo anders dan wanneer je er alleen mee blijft.

Rouwen verlicht onze last, want het ontlaadt spanning in ons lichaam. Het is een krachtige emotie, een vaardigheid, een beoefening die deels verloren is gegaan in onze moderne maatschappij van doorgaan, presteren en functioneren. Daarom begeleid ik ook graag rouwcirkels en andere compassievolle groepen voor rouw.

Jarenlang wist ik niet hoe ik kon omgaan met mijn rouw, terwijl verlies en verandering veelvuldig op mijn pad kwamen. Ik had simpelweg nooit geleerd hoe ik dat kon doen. Ik probeerde het te vermijden en te ontkennen en mezelf te pushen om door te gaan en ‘normaal’ te functioneren’. Wat ik nu weet is dat dit mijn rouw niet doet verdwijnen. Ik kan zelfs vastlopen als ik mijn rouw niet toelaat: door mijn rouw te blokkeren , blokkeer ik mijn vreugde, vrijheid en creativiteit.

Zelf leer ik nog steeds bij over hoe ik kan omgaan met mijn meervoudig verlies. Waar ik in kan begeleiden en zelf ervaring mee heb is rouw bij ziekten, scheiding (en co-ouderschap), emotionele  mishandeling en fysiek geweld, familieconflicten en overlijden. Ik begeleid volwassenen en kinderen.

Een droom van mij is dat rouwen meer welkom en ‘gewoon’ wordt, thuis en ook op het werk. Dat we leren hoe we onszelf en de mensen om ons heen kunnen steunen, zodat rouwen ons dichterbij elkaar brengt en we er niet alleen mee zijn.

Ik geef regelmatig workshops over rouw en rouwcirkels (in het Engels, Spaans en Nederlands). Ook geef ik (lichaamsgerichte) rouwsessies aan families, stellen, vriendengroepen en individuele mensen in de rouw.